Break

Breakdance, eller breaking og break som det egentlig heter, er en populær danseform med mye energi. Break inkluderer alt fra å spinne rundt på hendene og hodet til å bruke komplisert teknikk med bena, og alt dette til musikken. Breakdans er ikke bare mer kompleks og akrobatisk i forhold til mange andre dansestiler men den har sin egen kultur, språk og historie.

B’en i B-girling / B-boying, en breakdans gutt eller jente, referer til break, beat eller Bronx. Dansen består primært av fire ulike elementer: toprock, footwork, power moves og freezes.

Slik som den norske hallingdansen, utfordrer også breakere hverandre i en battle. Dette kan foregå enten en mot en eller crew mot crew.

Basics

Toprock
Toprock er når breakeren står oppreist mens han / hun danser. Ved å bruke en rekke toprock elementer kombinert med arm bevegelser, kan b-girls og b-boys vise sin stil og musikalske forståelse. Eksempler på toprock steg: «indian step» og «cross step».

Go Down
En «go down» er måten breakeren går fra en «toprock» og ned på gulvet. Optimalt er dette en sømløs overgang i tråd med musikken. Breakeren kan og gå fra en toprock inn i en freeze, power move eller tricks. Eksempler på «go downs»: The knee drop, spin down og hook drop.

Footwork
Footwork er når er breaker danser nede på gulvet med armene som støtte og benytter bena i forskjellige breaking footwork steg. Footwork utføres for det meste i rytmiske roterende bevegelser, der hofter og ben benyttes, men kan og gjøres i bevegelse over gulvet og i kompliserte mønstre. Eksempler på footwork: 6 step, 3 step, shuffles, kick outs og CCs.

Freezes
Når en b-boy eller en b-boy treffer musikken og holder en positur med kroppen i noen få sekunder. Ofte til tydelige og fremtredende elementer i musikken. Brukes ofte til å avslutte en sekvens eller selve innslaget. Eksempler på freezes: baby freeze, chair freeze, hollowback freeze og elbow freeze.

Transitions
Transitions eller overganger på godt norsk er bevegelsene breakeren velger å bruke i overgangen fra en bevegelse til en annen. Rett og slett, inn og ut av elementene. Overganger burde og være sømløse og omtrent ikke merkbare av det utrente øyet. Eksempler på transitions: sweeps, pretzels og spins.

Power moves
Dette er dynamiske elementer der breakeren spinner/roterer hele kroppen på for eksempel, hender, albuer, hode, ryggen eller skuldre. Vanlig å avslutte med en freeze eller en kombinasjon av flere power moves. Eksempler på power moves: head spins, flares, air flare, windmills and 1990s.

Tricks
Et trick er når en b-boy eller b-girl gjør en freeze eller power move og legger til en ukonvensjonell dimensjon og endring. Eksempler på tricks: hopping air chairs, handstand walking in between air flares, eller leg threading while doing hand hops.

Flips
Her kommer breakerens akrobatiske side til syne. Det er ikke uvanlig å se en breaker «flippe» mellom, og på vei inn i power moves, tricks og freezes.

Breaking er en dynamisk dansestil som b-boys og b-girls kombinerer i en kreativ rytmisk sammensetning. På lik linje med andre fysiske disipliner, har også breaking en rekke basis elementer som definerer dansestilen.

B-boys/ B-girls
Det finnes flere historiske deifnisjoner knyttet til «B-boy» og «B-girl». Rettet mot dansen er en B-boy eller en B-girl en person som praktiserer danseformen breaking og følger og lever for hip hop kulturen og livsstilen.

DJ
En DJ er personen som er ansvarlig for og spiller musikken under en battle. Og en DJs rolle er helt essensiell for gjennomføring. Det er heller ikke uvanlig at kjente DJs selv er tidligere eller nåværende breakere. DJen må se dansegulvet, for å ha full oversikt over hva som skjer. DJing er teknisk, komplisert, musikalsk og krever mye trening for å bli god

MC/HOST
En MC /HOST er en nøkkelperson for gjennomføring av battles. Under break battles skal det kommenteres, introduseres, holdes tid og ikke minst underholdes. Som MC / Host skal du vite noe om alle breakerne, DJen, musikken, dommerne etc. og er den eneste personen som er tilstede på scenen gjennom hele konkurransen.

A crew
Et «crew» er en sammensetning av breakere / breakdansere som et team, under et crew navn. Det er ikke uvanlig at et crew er fra samme område og land, men et crew kan og krysse landegrenser. Å være medlem i et crew er en offisiell og viktig forpliktelse og som en familie. Et crew trener sammen, battler sammen, støtter hverandre og deler ofte samme tankesett til breaking som dans og kultur. Et crew er ikke begrenset til å bestå av bare b-boys og b-girls, men og DJs, grafitti kunstere og MCs.

Cypher
En «cypher» er en sirkel som formes på for eksempel dansegulvet som man danser på. Om man befinner seg på et breake event vil man trolig se flere cyphers som skapes rundt om i rommet mens DJen spiller musikk, gjerne mellom pausene i en battle / konkurranse.

Power moves
Eksempler på power moves: head spins, flares, air flare, windmills and 1990s. Dette er dynamiske elementer der breakeren spinner/roterer hele kroppen på for eksempel, hender, albuer, hode, ryggen eller skuldre. Vanlig å avslutte med en freeze eller en kombinasjon av flere power moves.

A power head
En breaker som hovedsakelig praktiserer og utfører «power moves».

Freeze
En freeze er når en breaker treffer og holder en solid figur med kroppen i noen sekunder, og helst der det passer seg i musikken. Eksempler på breake freezes: Baby Freeze, Chair Freeze, Hollowback Freeze og Elbow Freeze.

Throw Down
Når en breaker går ut på gulvet og starter å breake gjør de en «throw down».

A cypher cat / Cypher b-boy eller b-girl
Om en breaker referes til som en «cypher cat» betyr dette at breakeren har et høyt breake nivå i cypheren. Dette betyr at de har evnen til å gå inn i en cypher gjentatte ganger uten å gjenta det samme, eller bli sliten. Dette er sammenfattet med at breakeren har to-the-point «throw downs» som passer den mindre arenaen, og trolig annerledes enn man ville gjort i en konkurranse.

Footwork cat
En breaker som hovedsakelig praktiserer fotarbeid.

A call out
En «call out» er når en breaker spontant utfordrer en annen breaker til battle. Dette kan skje i en «cypher», men og under konkurranse.

Foto: Jay Maturan
Foto: Jay Maturan