House

House er i likhet med Hiphop en fusjonsstil i kategorien club-/streetdance. Den oppstod i Chicago og New York i USA. Grunnlaget i House er en blanding av eldre danseformer som bl.a. Lindy-Hop, afrikansk, latin, brasiliansk, step og jazz, men street- og clubdanser har alltid vært frie og innovative og derfor er listen enda lengre. Kort sagt kan Housedans beskrives som flytende med hurtig fotarbeid.

Uttrykket “House dance” oppstod naturlig pga. musikken man danset til, og som i andre tilfeller kom navnet etter selve dansen og blev gitt av andre enn pionerene. “House dance” som navn er et japansk påfunn og blev også opprinnelig kaldt “clubbing”. I begynnelsen av 80-tallet oppstod housemusikken i Chicago gjennom mixing og sampling av undergrunns-discomusikk, og med bl.a. trommemaskiner og synthesizere utviklet musikken seg videre. Selve navnet på musikksjangeren sies å ha oppstått da folk refererte til den type musikk som ble spilt på nattklubben “The Warehouse” i Chicago.

“Jacking” er ikke bare house-groovet i kroppen. Det er også en alenestående stil fra Chicago som kom før Housedans. Men selv om Chicago er fødestedet spiller New York City også en betydelig rolle, da det var her dansen virkelig tok form. New York-nattklubbene “The Loft” og “Paradise Garage” er i forbindelse med dette verdt å nevne både i forhold til musikken og dansen. Det var bl.a. her “Lofting” ble danset, som også er en nattklubbdans som kom før Housedans.

I utgangspunktet var hiphopkultur og housekulturen ikke forbundet med hverandre, men to parallelle kulturer. En viktig grunn for sammensmeltingen som vi ser i dag, er at flere dansere fra begge kulturer danset begge stiler. Et konkret eksempel kan være at noen hiphopdansere har gått på nattklubber hvor det ble spilt house musikk – og omvendt.

Foto: Nikita Kistochka/Kikapro
Foto: Tornesfoto